Włoskie dobro narodowe
Makaron – czy istnieje na świecie ktoś, kto nie lubi chociaż jednego dania z tym składnikiem w roli głównej?
Włosi na własne potrzeby produkują ok. 3 mln ton makaronu rocznie i to oni są specjalistami w wymyślaniu rozmaitych kształtów i rodzajów, ale tak naprawdę chyba we wszystkich kuchniach świata znajdziemy przynajmniej jedną potrawę z makaronem.
Jest wiele legend i hipotez dotyczących pochodzenia makaronu. Z jednej strony mówi się, że powstał on w Chinach, a do Włoch przywiózł go ze swoich podróży Marco Polo, a z drugiej uważa, że makaron wynalazł grecki bóg ognia – Hefajstos. Właściwie spór o to, jakie jest pochodzenie makaronu, ciągle trwa, ale jest kilka niezbitych faktów. Na przykład ten, że najstarszy makaron znaleziono w Chinach – miał 4 tysiące lat i 50cm długości, a także ten, że to Arabowie odkryli, iż makaron można suszyć. Są również dwie opcje co do nazwy „makaron”- może pochodzić z dialektu neapolitańskiego od zdania, które wypowiedział jeden z bohaterów commedia dell’arte po spróbowaniu makaronu – „Buoni, ma caroni”, co znaczy „Dobre, ale drogie”. Może także wiązać się z sycylijskim słowem „maccaruni”, oznaczającym „ciasto robione siłą”.
We Włoszech zastrzeżono ok. 100 rodzajów makaronu – różnią się od siebie nie tylko kształtem i długością, ale też poszczególnymi składnikami ciasta. Powstają liczne wariacje makaronowe – np. makaron razowy, orkiszowy, gryczany, barwiony sepią lub bazylią. Oczywiście istnieje również wiele kształtów makaronu, wśród nich m.in. tagliatelle, czyli wstążki, farfalle – motylki, spaghetti – długie cienkie nitki, cannelloni, czyli grube makaronowe rurki, czy penne – cieńsze, krótkie rurki. Ta różnorodność wynika zapewne z faktu, że statystyczny Włoch zjada rocznie 28kg makaronu!
Chociaż Polak zjada w ciągu roku zaledwie 5kg makaronu, to i tak nasz kraj może poszczycić się wieloma restauracjami we włoskim stylu, w których skosztujemy rozmaitych ciekawych odsłon tego dania.
Restauracje Włoskie w Warszawie
Dzisiejsze wydarzenia i promocje