Brownie z białą czekoladą
Składniki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g białej czekolady
125 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki rozdrobnionej skórki pomarańczowej
2 duże jajka
100 g grubo pokrojonych orzechów makademia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie posmaruj masłem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm, oprósz ją mąką i wyłóż pergaminem. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuść czekoladę masłem, zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia. Stopniowo wmieszaj w tą miksturę cukier, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Dodaj jajka i przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką, wyrabiając jednolitą masę. Na koniec delikatnie wmieszaj orzechy i przełóż ciasto do formy. Gotowe ciasto odstaw do słodzenia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje