Naleśniki Amerykańskie

Czas: do 30 min
Koszty: tanie
Poziom trudności: łatwe

Nic nie pozwala rozpocząć weekendu tak dobrze jak naleśniki. Po pierwszym ich przygotowaniu i przekonaniu się jakie to proste, będziecie się zastanawiać, czemu nie robiliście tego wcześniej.

Składniki:

1 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki soli1 szklanka mleka2 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego1 duże jajko1 łyżka oleju roślinnegododatki takie jak na przykład: syrop klonowy, miód, konfitury o wybranym smaku, bita śmietana itp

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 90 st. C., aby gotowe naleśniki móc przechowywać na blasze w rozgrzanym piekarniku. W małej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, odstawić.W średniej misce wymieszać mleko, masło i jajko. Dodać suche składniki do mieszanki mlecznej, mieszać aż do połączenia składników (mogę być małe grudki)Patelnie nasmarować delikatnie oleje i rozgrzać. Wykładać na gorącą patelnię po 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego, delikatnie rozpłaszczając je łyżką. Smażyć aż na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki (1-2 minuty po każdej stronie)Po zdjęciu z patelni przykryć folią i przechowywać w ciepłym piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami

Twoja opinia