Chablis- poezja smaku

Apelacja Chablis nazywana jest złotymi wrotami Burgundii. To właśnie tam powstają jedne z najwspanialszych białych win świata, wytwarzane ze szczepu chardonnay. 

Region Chablis jest najbardziej wysuniętą na północ częścią Burgundii. Nie ma tu takich upałów jak w południowej śródziemnomorskiej Francji, a poranki bywają chłodne i mgliste. Wiosną zdarza się, że winiarze wstają w środku nocy i ogrzewają swoje winnice naftowymi piecykami, aby uratować przed przymrozkiem delikatne pędy winorośli. Te starania opłacają się, bo na terenie o wyjątkowym wapiennym podłożu rodzą się grona o niezwykle bogatym aromacie, dające złocistozielony trunek. Zwykle dojrzewa on w metalowych lub drewnianych kadziach, dzięki czemu zachowuje lekkość i świeżość. Można jednak spotkać winiarzy, którzy wybierają fermentację i dojrzewanie w dębowych beczkach, co daje wina bogatsze, ale i nieco cięższe.

W Chablis wina mają różną ?osobowość?. Ich klasyfikacja obejmuje cztery poziomy: na szczycie hierarchii znajduje się ?grand cru?, za nimi idzie ?premier cru?, zwyczajne Chablis i na końcu Małe Chablis.

Niełatwo opisać wina Chablis, ale z pewnością można powiedzieć że są twarde, ale nie szorstkie; przywodzą na myśl kamienie i minerały. Już we wczesnej młodości kuszą złocistym odcieniem zieleni. Dojrzewając w kadziach, zachowują lekkość i świeżość, w beczkach natomiast nabierają treści i mocy. Ich bukiet (najczęściej kwiatowy) może mieć w sobie coś z zapachu jabłka, migdałów, orzechów lub skoszonej trawy. Większość chablis to wina mineralne, o wyraźnej kwasowości i aromatach cytrusów, zielonych owoców, czasem lekko ziołowe. Są idealne do ryb, skorupiaków i białych mięs – choć to ostatnie dotyczy raczej win starzonych w dębowych beczkach.

Chablis- poezja smaku, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia