Chopinowskie inspiracje w Tamce 43

Narodowy Instytut Fryderyka Chopina już po raz ósmy organizuje Międzynarodowy Festiwal Muzyczny Chopin i jego Europa. Specjalnie z tej okazji, sąsiadująca z Instytutem restauracja Tamka 43 zaprasza na ulubione danie Fryderyka Chopina.

Międzynarodowy Festiwal Muzyczny Chopin i jego Europa organizowany jest w Polsce od 2005 roku. Każda z edycji wydarzenia przyciąga co roku setki miłośników muzyki klasycznej, którzy z niecierpliwością czekają na występy zaproszonych na festiwal wybitnych solistów i zespołów. Twórcom projektu od początku przyświecał jeden cel ? uczczenie największych kompozytorów muzyki europejskiej od klasycyzmu do współczesności. Tematem przewodnim wszystkich edycji jest jednak twórczość Fryderyk Chopina, a prezentowane podczas festiwalowychkoncertów.

W programie tegorocznej edycji festiwalu znalazły się kompozycje Bacha, Debussy?ego, Beethovena, Mozarta, Paderewskiego czy Kilara. Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję usłyszeć ich dzieła w wykonaniu czołowych gwiazd świata muzyki klasycznej. Po raz pierwszy również zabrzmią koncerty Chopina w wersji kameralnej w interpretacji Kevina Kennera, Casal Quartet oraz Grzegorza Frankowskiego. Międzynarodowy Festiwal Muzyczny Chopin i jego Europa trwa od 17 do 31 sierpnia.

Chopin był podobno miłośnikiem lekkostrawnych potraw. Ze względów zdrowotnych jadał najchętniej chude duszone mięso i warzywa. Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43, zainspirowany upodobaniami kulinarnymi naszego mistrza fortepianu, skomponował wyśmienite danie, które dołączyło do menu lokalu. Dzika pierś kacza z sosem Foie Gras i warzywami będzie serwowana wyłącznie w czasie trwania festiwalu ? do 31 sierpnia.

Chopinowskie inspiracje w Tamce 43, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia