Grill z pomysłem
Piękna pogoda i zbliżające się wolne dni zachęcają do organizowania spotkań przy grillu. Przygotowaliśmy kilka pomysłów, które mogą nadać przygotowywanym potrawom nowe smaki i ułatwią grillowanie.
- Aby grillowanym potrawom nadać smak rozmarynu, nie trzeba koniecznie dodawać tego zioła do marynaty. Wystarczy położyć pęczek rozmarynu na rozżarzonych węglach. Aromatyczny dym nada specyficzny smak i aromat każdej potrawie.
- Grillując rybę możesz ułożyć pod nią na ruszcie cienkie plastry cytryny. W ten sposób ryba nie przyklei się do rusztu i zyska przyjemny cytrynowy smak i aromat. Warto też poeksperymentować z innymi cytrusami: pomarańczą, limonką, grapefruitem, łącząc je w dowolne kombinacje smakowe.
- Do marynaty można dodać odrobinę alkoholu – zmiękcza mięso i nadaje mu ciekawy smak. Szczególnie polecamy spróbować marynat z bourbonem i tequilą. Ich wyraziste smaki przechodząc na mięso na pewno zaskoczą.
- Jeśli nie zamarynowaliście wcześniej mięsa, nic straconego. Możecie nadać grillowanym potrawom smak przez nasmarowanie ich ziołami lub przyprawami zmieszanymi z oliwą tuż przed położeniem na ruszt.
- Do szaszłyków zamiast tradycyjnych patyczków można użyć gałązek rozmarynu. Przed nadzianiem mięs trzeba jednak oczyścić gałązki z igieł. Smak zioła przejdzie na mięsa od środka.
- Grillować można również owoce, np. połówki brzoskwini czy plastry ananasa mogą być nie tylko deserem, ale i znakomitym dodatkiem do mięs.
- Aby ekspresowo schłodzić napoje w zimnej wodzie, rozpuść w niej sól, dodaj lód i umieść butelki. Napoje schłodzą się dużo szybciej niż w samym lodzie.
Oczywiście najważniejszym składnikiem grilla jest piękna pogoda oraz dobre towarzystwo i tego Wam życzymy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje