Kawa

Czy wiesz, że Voltaire, słynny francuski pisarz epoki oświecenia wypijał dziennie aż 50 filiżanek kawy dziennie? Kawa jest używką kochaną przez wielu ludzi i wiąże się z nią wiele ciekawostek. Podobno Balzak tworząc Komedie ludzką wypił około 50 000 filiżanek czarnej jak smoła kawy.

Kawa – trudno bez niej wyobrazić sobie śniadania. Niektórzy wolą z mleczkiem, inni ze śmietanką, jeszcze inni z cukrem. Przeciętny Polak raczy się w ciągu roku 3,4 kg kawy. Co ciekawe Finowie wypijają aż trzy razy tyle!

Kawa jest znana od 3 tysięcy lat. Od początku dostrzegano w niej przede wszystkim właściwości pobudzające. Niejeden z nas musi przyznać, że nic tak z rana nie stawia na nogi jak właśnie kawa. Sam jej aromat budzi do życia. No a jak już się wypije chociaż łyczek, resztki snu znikają z powiek niczym dotknięcie czarodziejskiej różdżki.

Trzeba jednak przyznać, że kawa od zawsze wzbudzała wiele kontrowersji i była przedmiotem sporów. Wiadomo przecież, że jej picie w dużych dawkach jest szkodliwe dla zdrowia. Nie zalecana jest osobom z nadciśnieniem. Kawa może prowadzić nawet do miażdżycy. Są jednak tacy, którzy uważają, że kawa może mieć pożytek dla zdrowia. Odchudzające się osoby z pewnością wiedzą, że kawa może być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Kofeina nasila bowiem proces termogenezy.

Kawa kontrowersje wzbudzała już w XVII w. Dlaczego? Otóż dopatrywano się w niej złych wpływów szatana. Kawa była potępiana do tego stopnia, że zabroniono jej picia w Mekce i Kairze. Dzisiaj może to wydać się śmieszne, ale takie właśnie były kiedyś czasy.

Smak kawy nie jest mylony z żadnym innym. Kawa jest tylko jedna. Choć tak naprawdę niejedno ma imię. Każdy z nas pije ją na swój ulubiony sposób, a wybór jest naprawdę bogaty:

AmericanoKawa z ekspresu ciśnieniowego przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody, aby rozcieńczyć porcję, ale zachować smak kawy z ekspresu.

Au lait, Café au laitKawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2).

CappuccinoEspresso (1/3) z mlekiem gorącym (1/3) i z mlekiem spienionym (1/3).

Cappuccino FreddoZmrożone, słodzone cappuccino.

Con PannaPorcja espresso z bitej śmietany.

CorrettoEspresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru.

Creme, Café CremeKawa normalnej mocy z warstewką pianki (crema) jak w espresso.

Doppio, Espresso DoppioPodwójna porcja kawy espresso.

EspressoKawa parzona metodą ‚espresso’ – porcja 40 – 50 ml, także styl palenia – aż do wystąpienia olejku kawowego na powierzchni ziarna.

Frappé, Café FrappéMocna kawa (1/2) zmiksowana z kostami lodu (1/2).

Latte, Cafe Lattedelikatna kawa z gorącym i spienionym mlekiem

Latte macchiattoPorcja kawy espresso wlana do spienionego mleka.

LatteccinoCoś pośredniego między latte i cappuccino.

Lungo, Café Lungo„Przedłużone espresso”: przez zmieloną kawę przepływa więcej wody, ale napar nie może być za bardzo rozcieńczony (porcja 100 ml – 120 ml).

MacchiatoPojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.

MochaKawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzona bezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3). Także odmiana kawy Arabica pochodząca z południowo-zachodniego cypla Półwyspu Arabskiego

Ristretto, Café Ristretto„Krótkie espresso” – espresso zaparzane mniejszą ilością wody: przepływ wody przez głowicę zaparzającą jest przerywany po przepuszczeniu około 25 ml.

Doppio RistrettoPodwójne ristretto, bardzo mocno parzona kawa, pita z małych filiżanek.

RomanoPojedyncza porcja kawy espresso podana z cytryną.

Twoja opinia