Le Cedre ? libańskie bogactwo smaków

Wyobraźcie sobie kilkugodzinną ucztę, podczas której możecie spróbować wszystkich podanych dań, wymieniając się ze swoimi współbiesiadnikami. W tle gra arabska muzyka, a otoczenie przywodzi na myśl daleki, orientalny kraj. Tego wszystkiego można doświadczyć w Warszawie, w libańskich restauracjach Le Cedre, na Pradze lub w Centrum.

Różnorodność i bogactwo smaków ? to coś, co najlepiej charakteryzuje kuchnię Libanu. Dlatego właśnie tak popularne są tam tzw. mezzah, czyli rozmaite przystawki ? zimne i ciepłe, które zyskują wyrazisty aromat dzięki sposobowi przyrządzania, odpowiednim dodatkom i przyprawom. Chociaż na pozór mezzah mogą wydawać się podobne, każda jest inna. W Le Cedre można skosztować wielu libańskich przekąsek ?przygotowywanych z naturalnych i oryginalnych składników, których smak niejednokrotnie zaskakuje podniebienie Europejczyka. Spośród wielu przystawek, na szczególną uwagę zasługuje znakomity, robiony na miejscu hommous, czyli puree z libańskiej cieciorki z sosem sezamowym. Wyjątkowa jest także narodowa sałatka ? tabbouleh, którą Libańczycy jadają codziennie ? jej główny składnik to natka pietruszki, a występuje w towarzystwie pomidora, cebuli, oliwy z oliwek oraz cytryny. Jest pewne, że nawet, jeśli ktoś dotychczas nie lubił natki, zmieni zdanie dzięki orzeźwiającemu aromatowi tabbouleh. W Le Cedre wytwarzane są również dwa rodzaje sera ? na ostro, z dodatkiem sosu harrisa oraz labneh ? biały ser, o niezwykle kremowej konsystencji, podawany z dodatkiem oliwy. Przystawki z mięsa, takie jak basterma, czyli wytwarzane w restauracji plasterki suszonej wołowiny lub kofta nayeh ? tatar po libańsku z natką i cebulą, zaskakują swoją konsystencją i smakiem. Interesujące są także gorące przekąski, m.in.: kasbeh ? wątróbka smażona w sosie czosnkowym, kallaj jebne ? zapiekany w libańskim chlebie ser halloumi, pyszne kulki z baraniny z libańską kaszą, otoczone mięsem wołowym, smażone w głębokim tłuszczu czy różnego rodzaju pierożki z farszami z baraniny, szpinaku oraz sera.

Atmosferę Libanu można poczuć w Le Cedre nie tylko dzięki rozmaitym przystawkom. Skosztujemy tutaj także 18 rodzajów libańskich win oraz narodowego trunku Libańczyków ? araku. A na deser ? ulubione, bardzo słodkie specjały mieszkańców Libanu ? baklawa oraz ousmallieh, czyli ciasto o niepowtarzalnej, nitkowej konsystencji, którego słodycz reguluje się różanym syropem.

Najbardziej nietypowe składniki dań, jak na przykład mieszanka pięciu rodzajów pieprzu, sprowadza się do Le Cedre prosto z Libanu. Wszystkie używane produkty są naturalne, świeże, a użycie półproduktów ograniczone zostało do minimum ? wystarczy wspomnieć wyrabiany na miejscu hommous oraz domowe sery. Z wyśmienitym libańskim jedzeniem współgra nastrojowe wnętrze restauracji ? utrzymane w ciemnych barwach, z wysmakowanymi dekoracjami w drewnie i widocznym nawiązaniem do cedru ? symbolu zarówno Libanu, jak i restauracji.

Nawet, jeśli nie jest się specjalistą od kuchni libańskiej, w Le Cedre – jedynej restauracji w Warszawie serwującej tę kuchnię w oryginalnym wydaniu – można ją pokochać. Stracić głowę podczas próbowania kilkudziesięciu rodzajów przystawek i zatopić się w różnorodności aromatycznych dań. Jednak w kuchni libańskiej, oprócz rozmaitych smaków, można poczuć niezwykłą gościnność i wzmocnić więzi między ludźmi, bo nic nie łączy tak, jak wspólne kosztowanie jednej z najlepszych kuchni świata.

Więcej informacji o Restauracjach Le Cedre:

Le Cedre al. Solidarności 84

Le Cedre al. Solidarności 61

Le Cedre ? libańskie bogactwo smaków , 5.8 out of 6 based on 515 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.