Mezédes ? greckie przysmaki nie tylko na mały głód

Jeśli ktoś myśli, że przystawki są nudne i nie można się nimi najeść, to koniecznie powinien usiąść przy greckim stole, na którym oczaruje go bogactwo maleńkich dań na bardzo wielu talerzykach.

Grecka kultura kulinarna opiera się na radości ucztowania. Spotkanie z przyjaciółmi i rodziną to doskonała okazja, by nie tylko wspólnie porozmawiać i napić się ouzo, ale też poznać nowe smaki i spróbować, jak nasze ulubione dania przygotowują inni. Kiedy przy stole spotyka się kilka osób, na pewno zamówią zestaw mezedés, przekąski podawane na małych talerzykach, które zajmują cały stół.

Ich jedzenie to cały rytuał, nikt bowiem nie zabiera talerzyka dla siebie, wszyscy skubią wspólnie, podjadają z różnych porcji. A wybór jest imponujący i na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Cudowny ser feta polany świeżą oliwą i ziołami, marynowane oliwki, sałatka z pomidorami, grillowane warzywa, pasta z bakłażana, sos tzatziki, mięsne szaszłyczki, malutkie winogrona owinięte w liście winogron, sałatka z owoców morza?

Długo by wymieniać, ale najlepiej po prostu spróbować. Jeśli nie w Grecji, to chociaż w greckiej knajpce, która na przedwiośniu przeniesie nas w stronę słońca.

 

Mezédes ? greckie przysmaki nie tylko na mały głód, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia