Pizza z kuchni włoskich gospodyń na królewskie stoły

Pizza – narodowa potrawa Włochów, chociaż korzeniami sięgająca starożytnej Grecji, gdzie pieczono chlebowe placki z oliwą i ziołami. Po wielu stuleciach stała się na świecie tak popularna, że ustanowiono Międzynarodowy Dzień Pizzy ? 9 lutego, a w Stanach Zjednoczonych październik jest Narodowym Miesiącem Pizzy. A jaka jest historia tego placka z dodatkami?

Nazwa ‚pizza’ pochodzi od słowa ‚picea’, pojawiającego się w historycznych zapisach już w roku 1000, a oznaczającego płaski placek z wody i mąki. Kiedyś było to danie biednych ludzi, którzy nie mieli zbyt wielu składników nadających się do pizzy, dlatego pokrywali ją oliwą z oliwek i dodawali zioła. Z czasem zaczęto produkować ser mozzarella, który okazał się idealny do pizzy. Na przełomie XVIII i XIX wieku do Włoch sprowadzono pomidory i wtedy stały się nieodłącznym elementem pizzy.

Z chłopskich domów pizza powędrowała na salony. W XVI wieku królowa Neapolu Maria Karolina była na tyle zachwycona tym przysmakiem, że poprosiła swojego męża, by można było piec pizzę w pałacowych piecach. A w 1889 roku powstał najbardziej znany na świecie rodzaj pizzy – Margherita. Jak to się stało? Włoska królowa Małgorzata odwiedziła pizzerię Brandi w Neapolu, a pracujący tam fachowiec od wyrabiania pizzy specjalnie dla niej stworzył pizzę w kolorach włoskiej flagi ? z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Nazwa pochodzi oczywiście od imienia królowej.

Warto wiedzieć, że podstawowymi rodzajami pizzy we Włoszech są właśnie Margherita i Marinara, która, wbrew pozorom, nie wzięła swojej nazwy od owoców morza, ale od tego, że posilali się nią marynarze przybywający do włoskich portów. Składa się z pomidorów, oregano, czosnku, oliwy z oliwek i bazylii. Są to jedyne dwa rodzaje pizzy uznawane przez włoską organizację o nazwie Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy. Organizacja ta określa również metodę pieczenia ? w piecu opalanym drewnem, w temperaturze 485 stopni, od 60 do 90 sekund. Ciasto należy wyrabiać rękoma, powinno mieć grubość do 3 milimetrów.

Oczywiście we Włoszech, a także na całym świecie można zjeść pizzę z rozmaitymi dodatkami ? od ananasa po krem czekoladowy. Zapewne prawdziwi włoscy kucharze na samą myśl łapią się za głowę, ale póki amatorzy pizzy zajadają się takimi jej odmianami, będą one popularne. W samej ojczyźnie pizzy znanych jest kilka jej odmian ? np. w Rzymie quattro stagioni ? podzielona na cztery części, na Sycylii z czarnymi oliwkami, z karczochami na Sardynii, w Trydencie pizza z grzybami, a w Apulii z owocami morza.

Kilka restauracji w Warszawie posiada piec opalany drewnem, dzięki któremu możemy poczuć się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i spróbować pizzy smakującej jak ta we Włoszech ? na cienkim cieście, ze świeżymi dodatkami. Żeby spróbować tradycyjnej Margherity z pieca opalanego drewnem lub wielu wariacji na jej temat, warto wybrać się m.in. do Quattro Canti, Restauracji Arsenał, Carmelo, Piccola Italia, Socjal, czy do Pizzerii na Barskiej, która jest pierwszą pizzerią w Warszawie.

 

Pizza z kuchni włoskich gospodyń na królewskie stoły , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia