Wiosna z homarem w Le Regal

Homar jest jednym z najszlachetniejszych owoców morza. Występuje wzdłuż całego europejskiego wybrzeża Atlantyku aż do Maroka i niemal we wszystkich akwenach Morza Śródziemnego. Nie dziwi więc, iż kuchnia francuska często wykorzystuje ten przysmak i homar słynie jako składnik wielu wykwintnych potraw.

Najsmaczniejsze są okazy mniejsze ? 1-2 kilogramowe, większe rzadko serwuje się na stoły. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo smaczne. Jadalne są: odwłok, szczypce, odnóża, ogon i ikra, ale prawdziwym rarytasem jest wątroba.

Homara przyrządza się na rozmaite sposoby ? można go piec, dusić, gotować i jeść na zimno lub ciepło. Jest zarówno idealną przystawką, jak i daniem głównym. Jako potrawa jest na tyle wyszukany, że wystarczy przyprawić go pieprzem, solą i ziołami. Komponuje się doskonale ze smakiem alkoholi, można więc pokusić się o sos na ich bazie. Dobrze smakuje duszony z warzywami, ostrą papryką, pokropiony sokiem z cytryny. Spotyka się go również w połączeniu z owocami, np. mango.

Chcąc zapoznać gości z bogactwem smaku homara, szef kuchni restauracji Le Regal (al. KEN 95) Łukasz Cymański przygotował menu, prezentujące go w pięciu różnych odsłonach:? Bisque z homara z uszkami szpinakowymi – 30 zł? Homar z pieczonym fenkułem, warzywami Grenua i masłem homarowym – 100 zł? Mięso homara z dodatkiem cydru zapieczone w serze Camembert – 60 zł? Homar w tempurze na lasagne z warzywami i sosem szafranowym – 120 zł? Pieczony homar z sosem paprykowym, kawiorem z łososia i purée kalafiorowym – 130 zł

Po wizycie w restauracji zapraszamy do dzielenia się opiniam:

Le Regal

 

Wiosna z homarem w Le Regal, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Opinie

  • avatar

    |

    Fantastyczne miejsce. Uwielbiam Le Regal za tą ich muzykę, nastrój i smaki. Najromantyczniejsze miejsce na Ursynowie. Wystarczy pójść raz i człowiek się zakochuje…:)

Twoja opinia