Blanquette cielęce

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

1 kg zadniej cielęciny w skrawkach

12 ziarenek czarnego pieprzu

mały pęczek tymianku

5 liści laurowych

2 g soli i czarnego mielonego pieprzu

500 ml jasnego bulionu drobiowego

25 g niesolonego masła

2 poszatkowane drobno cebule

30 g jasnej mąki

300 ml białego wina

300 ml tłustej śmietany

400 g pieczarek

12 szalotek

4 g drobno posiekanej naci pietruszki

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Kroimy cielęcinę w kostki grubości 2,5- 3 cm. Wlewamy wodę do rondla, dodajemy mięso, ziarenka pieprzu, połowę tymianku, 3 liście laurowe, szczyptę soli, doprowadzamy to do wrzenia i odcedzamy na durszlaku.

Podgrzewamy bulion na niedużym ogniu. W średnim rondlu rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści, dodajemy cebulę i pozostały tymianek związany w pęczek.  Doprawiamy szczyptą soli i przykrywamy. Gotujemy przez 4-5 minut. Dodajemy mąkę, mieszając energicznie, by nie powstały grudki, stopniowo dolewamy wino. Gotujemy przez 2 minuty. Powoli wlewamy bulion, dodajemy śmietanę i pozostałe, doprowadzamy do wolnego bulgotania. Mięso i sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny. Po 45 minutach dodajemy szalotki, po godzinie grzyby. tuż przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

 

Blanquette cielęce, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia