Charlotte russe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

20 dag mieszanki owoców jagodowych (mogą być mrożone)1 pomarańcza1 opakowanie (2 dag) lub 4 listki żelatyny18-20 podłużnych biszkoptów szampańskichMasa:425 ml mleka1 laska wanilii6 żółtek10 dag cukru600 ml śmietanki 36-proc.3 łyżki likieru cointreau

PRZYGOTOWANIE:Owoce rozmroź i przetrzyj przez gęste sito. Otrzymasz 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełnij wodą). Obierz skórkę z połowy pomarańczy, posiekaj. Owoc przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok.Do miseczki wlej 1 łyżkę soku z pomarańczy, dodaj 1 łyżeczkę żelatyny, wstaw miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do soku z owoców, wymieszaj i wlej galaretkę do formy do sufletów. Odstaw do lodówki na godzinę.Żółtka ubij z cukrem. Do mleka dodaj wanilię i skórkę pomarańczową, gotuj 2 minuty. Gorące mleko dodawaj stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.Resztę soku z pomarańczy wlej do miski, dodaj pozostałą żelatynę i rozpuść. Ostudź, dodaj likier i ubij z masą jajeczną. Odstaw na godzinę, aż zacznie tężeć.Brzegi formy z zastygniętą galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą, przełóż do formy. Wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu biszkopty. Przykryj folią i odstaw na 4 godziny do lodówki.Wyjmij babę z formy, tak aby galaretka owocowa była na wierzchu. Udekoruj pozostałą bitą śmietaną.

 

Charlotte russe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia