Chicken pie
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1 żółtko
Farsz:
0,5 kg piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
cebula
2 krojone w kostkę marchewki
3/4 selera krojonego w kostkę
100 g zielonej fasolki pokrojonej w kostkę
2 gałązki tymianku
400 ml rosołu z kury
100 ml białego wina
3 żółtka
75 g mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso solimy i obsmażamy na maśle do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy. Zalewamy patelnię winę. Cebulę, marchew i selera podduszamy z masłem w sporym rondelku. Oprószamy mąką i gotujemy jeszcze 2 min. Dodajemy kurczaka, roztwór z wina z patelni i tymianek. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5 min. regularnie mieszając. Wsypujemy fasolkę i gotujemy kolejne 5 min. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i odstawiamy aby farsz ostygł.
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Siekamy z masłem i solą, dodajemy wodę, żółtko i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 4 mm. Wycinamy okrąg o średnicy o 2 cm większej niż dno formy i jej wysokość. Wycinamy drugi okrąg o średnicy formy. Wykładamy formę większym kawałkiem tak by 2 cm ciasta wystawały na boki. Wypełniamy farszem i zawijamy odstające ciasto do środka. Przykrywamy mniejszym okręgiem i smarujemy wierzch żółtkiem. Pieczemy przez 15 min w temperaturze 230 st. następnie zmniejszamy do 170 i pieczemy kolejne 15 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje