Chicken pie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki

75 g masła

3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

1 żółtko

Farsz:

0,5 kg piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

cebula

2 krojone w kostkę marchewki

3/4 selera krojonego w kostkę

100 g zielonej fasolki pokrojonej w kostkę

2 gałązki tymianku

400 ml rosołu z kury

100 ml białego wina

3 żółtka

75 g mąki

2 łyżki masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso solimy i obsmażamy na maśle do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy. Zalewamy patelnię winę. Cebulę, marchew i selera podduszamy z masłem w sporym rondelku. Oprószamy mąką i gotujemy jeszcze 2 min. Dodajemy kurczaka, roztwór z wina z patelni i tymianek. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5 min. regularnie mieszając. Wsypujemy fasolkę i gotujemy kolejne 5 min. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i odstawiamy aby farsz ostygł.

Przesiewamy mąkę na stolnicę. Siekamy z masłem i solą, dodajemy wodę, żółtko i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 4 mm. Wycinamy okrąg o średnicy o 2 cm większej niż dno formy i jej wysokość. Wycinamy drugi okrąg o średnicy formy. Wykładamy formę większym kawałkiem tak by 2 cm ciasta wystawały na boki. Wypełniamy farszem i zawijamy odstające ciasto do środka. Przykrywamy mniejszym okręgiem i smarujemy wierzch żółtkiem. Pieczemy przez 15 min w temperaturze 230 st. następnie zmniejszamy do 170 i pieczemy kolejne 15 minut.

Chicken pie, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia