Chłodnik z borówek

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 szklanka borówek2.5 szklanki czerwonego wina1 pomarańcza1/2 szklanki przecedzonego soku wyciśniętego z pomarańczyprzecedzony sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny1/3 szklanki Cream de Cassis (to likier porzeczkowy można go zastąpić kilkoma łyżkami syropu z czarnej porzeczki)2-3 łyżki cukru2 gałązki mięty

Przygotowanie:

Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, i obierz z białej błonki. Borówki i listki mięty opłucz. Wszystkie składniki włóż do garnka i podgrzej. Zanim płyn zacznie wrzeć, wyjmij borówki i kawałki pomarańczy. Zupę zagotuj, zdejmuj z ognia, ostudź. Wyjmij z niej miętę i schłódź w lodówce. Przed podaniem dodaj uprzednio wyjęte owoce.

Chłodnik z borówek, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia