Chrupiący makaron z wieprzowiną

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:- 250 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej polędwicy)- 3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki- 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte- 4 grzyby mu-err pocięte w paski- 250 g makaronu mie lub nitek- olej do głębokiego smażenia

Marynata:-1 łyżeczka posiekanego imbiru- 1 łyżeczka wina ryżowego- 1 łyżeczki cukru- 1 łyżeczka sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu ostrygowego- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego- 1/2 łyżeczki soli- szczypta pieprzu

Sos:- 2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)- 1 łyżka sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2/3 szklanki rosołu drobiowego

Przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w paski 1x4cm. Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej mięso przez 30 min.

Makaron ugotować według przepisu. Odcedzić przelać kilka razy zimną wodą i zostawić do odsączenia.

Smażyć makaron (najlepiej na teflonowej patelni) aż będzie chrupki i lekko zarumieniony (ok. 10-15 min). Następnie trzymać w cieple.

Mięso wyjąć z marynaty, osączyć. Smażyć mięso w głębokim oleju ok. 30 s (można też ewentualnie przesmażyć mięso metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju). Wyjąć, osączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wok oczyścić, rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodać mięso smażyć klejne 30 s. Zsunąć wszystko na brzeg woka w środek wlać sos i mieszać do zgęstnienia. Połączyć mięso i warzywa z sosem.

Przed serwowaniem ułożyć makaron na półmisku, a na nim położyć mięso z sosem.

Chrupiący makaron z wieprzowiną, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia