Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami pekan

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

 

Składniki:

200 g pszennej mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/8 łyżeczki soli

125 g miękkiego masła

150 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 duże jajko

125 g grubo pokrojonej białej czekolady

50 g drobno pokrojonych orzechów pekan

10 orzechów pekan przekrojonych na pół

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. i posmaruj blachę do pieczenia masłem. Wymieszaj mąkę sodę i sól. Mikserem na dużych obrotach utrzyj masło z cukrem brązowym. Dodaj wanilię i jajko, starannie miksując je z masą. Przełącz mikser na wolne obroty i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, białą czekoladę i rozdrobnione orzechy pekan. Z ciasta formuj kuleczki średnicy 5 cm i układaj je na blaszce. W środek każdej kulki włóż połówkę orzecha i piecz na złocisty kolor przez ok. 12 minut. Gotowe ciastka ostudź. Smacznego!

Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami pekan, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia