Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami pekan
Składniki:
200 g pszennej mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 duże jajko
125 g grubo pokrojonej białej czekolady
50 g drobno pokrojonych orzechów pekan
10 orzechów pekan przekrojonych na pół
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. i posmaruj blachę do pieczenia masłem. Wymieszaj mąkę sodę i sól. Mikserem na dużych obrotach utrzyj masło z cukrem brązowym. Dodaj wanilię i jajko, starannie miksując je z masą. Przełącz mikser na wolne obroty i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, białą czekoladę i rozdrobnione orzechy pekan. Z ciasta formuj kuleczki średnicy 5 cm i układaj je na blaszce. W środek każdej kulki włóż połówkę orzecha i piecz na złocisty kolor przez ok. 12 minut. Gotowe ciastka ostudź. Smacznego!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje