Ciasto bananowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)25 dag mąki pszennej22 dag cukru5 dag masła1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynekszczypta solido przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).

 

Ciasto bananowe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia