Ciasto miodowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

 

Składniki:

500 ml miodu płynnego (miód wielokwiatowy będzie idealny)

1 szkl. wody

? szkl. cukru

1 opakowanie przyprawy do pierników

1 kostka margaryny

5 jajek

Bakalie

3,5 szkl. mąki

3 łyżeczki sody

Składnik:

Miód zrumienić na małym ogniu, trzeba pilnować aby się nie przypalił, następnie zdjąć go z ognia. Wodę zagotować i dodać wrzątek do miodu, wymieszać ? stopniowo dodając cukier. Do słodkiej masy dodać przyprawę do pierników i masło. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Następnie dodać bakalie. Od żółtek oddzielić białka, potem dodać do ciasta żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę i sodę. Wszystko wymieszać. Biaka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać wszystko do uprzednio przygotowanej formy (wysmarowanej tłuszczej i obsypanej bułka tartą). Piec przez ok. 60- 75 min. W temp.200 stopni.

Ciasto miodowe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia