Ciasto ze śliwkami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

mąka ziemniaczana 0,5 szklankiżółtka 4 sztukiśmietana kwaśna 2 łyżkiśliwki węgierki 1 kgproszek do pieczenia 2 łyżeczkimąka pszenna 2,5 szklankimargaryna 1 kostkajajko 1 sztukacukier puder 1 do dekoracjicukier 1 szklanka

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier mieszamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim wypestkowane śliwki. Pozostałym ciastem przykrywamy śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 150 stopni ok. 40 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia