Cielęcina z pieczarkami
Składniki:
0,5 kg pieczarek,4 łyżki masła,75 dg cielęciny (może być przednia),1 łyżka zwykłej mąki,1 cebula (niekoniecznie),1 op. śmietany 18%sól, pieprz biały,zielona pietruszka,kieliszek białego wina,sok z cytryny.
Przygotowanie:
Mięso pokroić drobno, na kawałki ok. 4 cm długości, 1 cm szerokości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła; gdy patelnia jest gorąca wrzucamy oprószone mąką mięso. Smażymy krótko przewracając na patelni. Usmażone mięso wrzucamy do garnka wraz z sosem, który powstał podczas smażenia.
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy umyte i pokrojone w drobne plasterki pieczarki i dusimy.
Mieszamy w garnku usmażone składniki. Dolewamy śmietanę i wino, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy raz na ostrym ogniu i zestawiamy na co najmniej 2 godziny. Teraz możemy dodać nieco soku z cytryny lub dolać nieco więcej wina. Mąka dodana do smażenia powinna zagęścić całą potrawę w wystarczającym stopniu. Przed podaniem zagotowujemy ponownie.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje