Creme brulee

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI
śmietana 36% – 400 ml
laska wanilii
5 żółtek
cukier biały – 1/3 szklanki
Cukier brązowy – 4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku powoli zagotowujemy śmietankę (mieszamy co chwilę, aby nie powstały grudki). Dodajemy biały cukier i wyłuskane ziarenka z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach (ważne aby nie zagotować zbytnio śmietany), zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Ubijamy żółtka i dodajemy je powoli do lekko ciepłej śmietany delikatnie mieszając. Powinien powstać gładki krem.
Napełniamy foremki, przelewając krem przez sitko.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni na 50 minut. Konsystencja na koniec pieczenia (gdy ruszymy blachą) może się lekko ruszać.
Krem studzimy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny (można krócej).
W trakcie czasu gdy krem się chłodzi wyjmujemy go na chwilę i posypujemy każdą miseczkę cukrem brązowym (może być także zwykły biały) i za pomocą palnika karmelizujemy cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz aby utworzyła się charakterystyczna skorupka. Po tym krem trafia znowu do lodówki do czasu podania. P.S. kremu starcza na 4 naczynka widoczne na zdjęciu Smacznego :)
Creme brulee, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia