Cytrynowe pankejki
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki pszennej
cukier puder
szczypta soli
1 jajko
250 ml mleka
25 g topionego, niesolonego masła
1 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
skórka drobno otarta z dwóch cytryn
Krem:
3 jajka
160 g cukru pudru
250 g stopionego niesolonego masła
sok z 6 cytryn
drobno otarta skórka z 6 cytryn
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mieszamy w misce mąkę, 10 g cukru, sól, robimy dołek w cieście, osobno mieszamy mleko, jajko, masło i olej, dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Dodajemy skórkę z cytryny.
Krem: ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę; przekładamy wszystko do niskiego rondla i gotujemy na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Gotujemy jeszcze 2-3 min. W razie potrzeby przecieramy przez sito. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Smażymy małe naleśniki i przekładamy je kremem
Dzisiejsze wydarzenia i promocje