Cytrynowe pankejki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki pszennej

cukier puder

szczypta soli

1 jajko

250 ml mleka

25 g topionego, niesolonego masła

1 1/2 łyżeczki oleju roślinnego

skórka drobno otarta z dwóch cytryn

Krem:

3 jajka

160 g cukru pudru

250 g stopionego niesolonego masła

sok z 6 cytryn

drobno otarta skórka z 6 cytryn

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mieszamy w misce mąkę, 10 g cukru, sól, robimy dołek w cieście, osobno mieszamy mleko, jajko, masło i olej, dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Dodajemy skórkę z cytryny.

Krem: ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę; przekładamy wszystko do niskiego rondla  i gotujemy na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Gotujemy jeszcze 2-3 min. W razie potrzeby przecieramy przez sito. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki.

Smażymy małe naleśniki i przekładamy je kremem

Cytrynowe pankejki, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia