Sajgonki wegetariańskie
Składniki:
18 arkuszy papieru ryżowego na sajgonki60 g makaron sojowy0,5 średniej marchewki, grubo potartej350 g kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej1 łyżka sosu rybnego1 łyżka białego cukru60 ml soku z cytrynygorąca woda
Przygotowanie:
Na początku w średniej misce zalewamy 60 g makaronu sojowego wrzącą wodą, po czym odstawiamy na 5 minut i odcedzamy.
Do średniej miski wlewamy łyżkę sosu rybnego, 60 ml soku z cytryny, łyżkę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy grubo potartą marchewkę, wcześniej odcedzony makaron sojowy oraz 350 g drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej, całość dokładnie mieszamy.
Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie, po czym przekładamy na suchy talerz, nakładamy trochę farszu i formujemy sajgonki. Zawijamy na początku od siebie oraz po bokach, a na końcu całość. Sajgonki możemy przewiązać szczypiorkiem. Czynność powtarzamy z resztą papieru ryżowego oraz farszu. Sajgonki podajemy ze słodkim sosem chilli.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje