Duszone przegrzebki

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

 

SKŁADNIKI:

50 dag mrożonych przegrzebków (muszli św. Jakuba)4 pusteczyste muszlea jeśli nie ma – porcelanowe kokilki30 dag pieczarek10 dag masła4 szalotki (lub 2 cebule)2 łyżki tartego żółtego sera1 kieliszek białego wytrawnego wina1 łyżka mąkisólpieprz

PRZYGOTOWANIE:

W średniowieczu muszle PRZEGRZEBKÓW były znakiem pielgrzymów udających się do Santiago de Compostela na grób św. JAKUBAPosiekaj szalotki. Pieczarki pokrój w plasterki. Rozpuść na patelni połowę masła, wrzuć szalotki, zeszklij. Wlej kieliszek wina i szklankę wody, posól, duś 5 minut.Wrzuć do szalotek nierozmrożone przegrzebki. Po 3 minutach wyjmij je i pokrój w talarki.Pieczarki podduś w osobnym rondelku: najpierw pozwól im wypuścić sok, dopiero potem dodaj resztę masła. Zmniejsz ogień i posyp grzyby mąką. Wymieszaj i zalej wywarem z szalotkami. Gotuj 5-6 minut, mieszając, aż powstanie sos.Włóż pokrojone przegrzebki do muszelek. Zalej sosem, posyp pieprzem i serem. Wsadź na 5 minut do piekarnika i przyrumień je w temp. 180°C.

 

Duszone przegrzebki, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia