Fajitas

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

50 ml oliwy

3 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

0,5 kg piersi z kurczaka

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żołta

1 duża czerwona cebula

łyżka stołowa posiekanych liści świeżej kolendry

tortilla pszenna 8 szt.

1 limonka

opakowanie śmietany 18%

sól i pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski. Paprykę chilli oczyszczamy w środku i drobno kroimy (uwaga by po krojeniu nie dotknąć oczu). Czosnek drobno siekamy. Oczyszczone papryki i cebulę kroimy w piórka.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i paprykę chilli. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy paprykę oraz cebulę. Polewamy wszystko sokiem wyciśniętym z limonki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kurczak będzie chrupiący a warzywa miękkie. Przed zdjęciem z patelni posypujemy liśćmi kolendry, ew. doprawiamy solą morską oraz świeżym pieprzem i ostatni raz mieszamy.Chwilę przed podaniem wkładamy tortillę do nagrzanego piekarnika na dosłownie 2-3 minuty. Farsz i tortille możemy podawać osobno lub już zawinięte. Podajemy z kwaśną śmietaną jako dodatkiem.

Fajitas, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia