Faszerowane cukinie

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:1 czerstwa bułka

4 średnie cukinie

mała cebula

pęczek natki pietruszki

30 dag mielonej wieprzowiny

1 jajko

1 łyżeczka średnio ostrej musztardy

pół łyżeczki słodkiej papryki

pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

ząbek czosnku

mała puszka pomidorów

łyżeczka suszonego oregano

10 dag startego żółtego sera

olej do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę zamoczyć w wodzie, a gdy nasiąknie, odcisnąć. Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ łyżeczką i drobno pokroić. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno posiekać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno posiekać i razem z miąższem z cukini podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać i napełnić farszem połówki cukini. Pomidory lekko osączyć z zalewy, pokroić, dodać oregano, sól, pieprz i wymieszać. Sos wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim cukinie. Piec około 35 minut. Posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Podawać z bagietką i sałatą.

Faszerowane cukinie, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia