Faszerowane cukinie
Składniki:1 czerstwa bułka
4 średnie cukinie
mała cebula
pęczek natki pietruszki
30 dag mielonej wieprzowiny
1 jajko
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
ząbek czosnku
mała puszka pomidorów
łyżeczka suszonego oregano
10 dag startego żółtego sera
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie, a gdy nasiąknie, odcisnąć. Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ łyżeczką i drobno pokroić. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno posiekać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno posiekać i razem z miąższem z cukini podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać i napełnić farszem połówki cukini. Pomidory lekko osączyć z zalewy, pokroić, dodać oregano, sól, pieprz i wymieszać. Sos wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim cukinie. Piec około 35 minut. Posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Podawać z bagietką i sałatą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje