Fondue na ostro

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

200 g ementalera200 g goudy50 g masła2 żółtka250-300 ml białego, wytrawnego wina1 łyżka mąkisólczarny pieprzszczypta pieprzu cayennetabasco1 łyżka keczupu z dodatkiem chili

 

Przygotowanie:

200 g szynki pokrojonej w kostkę200 g oliwek nadziewanych papryką400 g białego pieczywa pokrojonego w kostki

Ser obu rodzajów zetrzeć do żaroodpornej miski. Dodać masło i żółtka, umieścić nad gorącą wodą i ucierać, aż nabierze kremowej konsystencji. Dolać białego wina i rozprowadzić mąkę. Doprawić czarnym pieprzem, pieprzem cayenne, tabasco i keczupem. Przełożyć do caquelon (specjalnego naczynia do fondue) i postawić na stole na podgrzewaczu. Zamaczać w fondue nadziane na długi widelec kawałki chleba, szynki i oliwki.

Fondue na ostro, 5.5 out of 6 based on 414 ratings

Twoja opinia