Fondue pomidorowe

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ząbek czosnku600 g pomidorów2 łyżki oliwy z oliwek200 g grojera200 g sera provolone200 g ementalera100 ml słodkiej śmietany1 łyżka mąkisól, biały pieprz1 łyżka suszonego oregano

500 g warzyw (kawałków ogórka, selera, różyczek kalafiora i brokułów itp.)500 g białego pieczywa pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

Pomidory umyć i grubo pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć do rozgrzanej oliwy, dodać pomidory, dusić przez chwilę. Całość przetrzeć przez sito. Rozpuścić w caquelon (specjalnym naczyniu do fondue) wszystkie rodzaje sera, dodać przetarte pomidory, śmietanę i na dużym ogniu dokładnie mieszać, aż fondue uzyska jednolitą, kremową konsystencję. Dodać soli i pieprzu do smaku, przełożyć caquelon na podgrzewacz. Kawałki warzyw i pieczywa nadziewać na długi widelec i zamaczać w fondue.

Fondue pomidorowe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia