Fondue z trzech serów
Składniki:
główka posiekanego czosnku
300 ml białego wina
250 g tartego sera gruyere
250 g tartego sera ementaler
250 g tartego sera raclette
2 łyżki soku z cytryny
łyżka mąki kukurydzianej
świeżo starta gałka muszkatałowa
świeży biały pieprz
Przygotowanie:
Wnętrze garnka nacieramy czosnkiem, pozostałości usuwamy, Wlewamy do tego garnka wino i ustawiamy na wolnym ogniu. Gdy plyn zagotuje się delikatnie wsypujemy wcześiej tarte sery, mieszając delikatnie aż się ropuszczą i połączą. Łączymy sok z cytryny z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej masy, masę dodajemy do gotowanego sera wlewamy , mieszamy i przyprawiamy świeżą gałką muszkatałową i świeżym białym pieprzem
Przenosimy gotowy kociołek na stół, podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami pieczywem, warzywami (kalafior, brokuł, szparagi, marchew: wszystko uprzednio blanszowane), marynowanymi warzywkami (cebulki, pikle, papryczki etc.) lub mięsem (drobno krojone surowe mięso)
Smacznego:)
Dzisiejsze wydarzenia i promocje