Fondue z trzech serów

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

główka posiekanego czosnku

300 ml białego wina

250 g tartego sera gruyere

250 g tartego sera ementaler

250 g tartego sera raclette

2 łyżki soku z cytryny

łyżka mąki kukurydzianej

świeżo starta gałka muszkatałowa

świeży biały pieprz

Przygotowanie:

Wnętrze garnka nacieramy czosnkiem, pozostałości usuwamy, Wlewamy do tego garnka wino i ustawiamy na wolnym ogniu. Gdy plyn zagotuje się delikatnie wsypujemy wcześiej tarte sery, mieszając delikatnie aż się ropuszczą i połączą. Łączymy sok z cytryny z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej masy, masę dodajemy do gotowanego sera wlewamy , mieszamy i przyprawiamy świeżą gałką muszkatałową i świeżym białym pieprzem

Przenosimy gotowy kociołek na stół, podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami pieczywem, warzywami (kalafior, brokuł, szparagi, marchew: wszystko uprzednio blanszowane), marynowanymi warzywkami (cebulki, pikle, papryczki etc.) lub mięsem (drobno krojone surowe mięso)

Smacznego:)

 

Fondue z trzech serów, 5.3 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia