Gnocchi verdi ze szpinaku i sera ricotta
SKŁADNIKI:
1/2 kg świeżego szpinaku albo 1 opakowanie mrożonego250 g (1 opakowanie) sera ricotta albo innego tłustego białego sera4 łyżki tartego parmezanu1 jajko1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej1 łyżka mąki50 g masłakilka listków świeżej szałwii.
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak umyć i gotować w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie (około 5 minut). Ostudzić, mocno odcisnąć, rozdrobnić mikserem albo drobniutko posiekać (mrożony rozmrozić, odparować i ostudzić), dodać ricottę lub twaróg rozkruszony widelcem, 2 łyżki parmezanu,jajko i gałkę muszkatołową oraz mąkę, sól i nieco pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ukształtować wałeczki o średnicy około 2 cm i pokroić je w poprzek, jak kopytka. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, wrzucić gnocchi i gotować około 2 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło stopić, dodać szałwię i polać nim kopytka.Podawać natychmiast, posypawszy uprzednio parmezanem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje