Hamburgery Tex ? Mex z indyka, z sałatką z cukinii

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 łyżki stołowe oleju roślinnego oraz odrobina do smarowania rusztu3 średnie cukinie lub żółte kabaczki, pokrojone wzdłuż w cienkie paski? czerwonej cebuli, cienko posiekanej3 łyżki stołowe świeżego soku z limonkigruboziarnista sól oraz świeżo mielony pieprz700 gram chudego mięsa z indyka2 łyżki stołowe sproszkowanego chilli120 gram cienkich plastrów sera4 kromki chleba , grubo pokrojonego1 awokado (bez pestki) obrane i cienko posiekanekupna salsa pomidorowa (opcjonalnie)

Wykonanie:

Nagrzej grill do średnio ? wysokiej temperatury, posmaruj go olejem. W średniej wielkości misce połącz cukinie, cebule, sok z limonki, oliwę oraz sól i pieprz. Pozwól sałatce z cukinii się zamarynować 15 min w temperaturze pokojowej (ewentualnie zrób ją wcześniej i zostaw w lodówce na maksymalnie 24 godziny). Uformuj z indyka 4 kotleciki (10 cm średnicy każdy). Kciukiem zrób wgłębienie, aby zapobiegać robieniu się ?górki? podczas grillowania. Z każdej strony obsyp je chilli, solą i pieprzem, wbij w środek termometr, przykryj i grilluj, aż termometr pokaże 155stopni (4-5 minut z każdej strony). Od razu po przekręceniu połóż na Burgera plaster sera, aby się roztopił. W między czasie grilluj chleb, aż się zrumieni. Następnie na każdym kawałku chleba połóż kolejno: burgera, kawałki awokado oraz salsę, podawaj z sałatką z cukinii.

Hamburgery Tex ? Mex z indyka, z sałatką z cukinii, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.