Hiszpańska Tortilla
W Hiszpanii tortilla znaczy zupełnie co innego niż to do czego przyzwyczaiły nas meksykańskie restauracje. W hiszpańską tortille nie zawiniemy fajitas, nie zrobimy z niej nachos. Hiszpańska tortilla to samodzielne danie, podawane co najwyżej z odrobią świeżej bagietki i kroplą mocno czosnkowego sosu aioli.
Pod nazwą tortilla w hiszpani kryje się gruby, puszysty omlet z ziemniakami i odrobiną cebuli. Tradycyjnie na śniadanie Hiszpanie jadają właśnie taką tortillę podaną na kromce świeżej bagietki. Połączenie wygląda na dość dziwne – w końcu to chleb z ziemniakami – ale zaręczamy, że jest na prawdę świetne. Na lunch zwykle jadana jest tortilla smażona już z dodatkami: chorizo, grillowanymi warzywami lub na przykład świeżymi szparagami. Równie popularne jest używanie tortilli „jak chleba”: gotową, zimną tortillę kroi się i przekłada na przykład szynką i serem albo sałatą. Kombinacji jest nieskończenie wiele, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia
Składniki:
6 jaj3 duże ziemniaki1 cebulapół szklanki mlekasólpieprzolej do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w plastry lub grubszą kostkę, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać lekko oliwę i dusić ziemniaki około 20 minut na małym ogniu. Ziemniaki powinny zmięknąć, ale nie powinny się zarumienić. Pod koniec dodać cebulę aby się lekko zeszkliła, ale nie zbrązowiala.
Warzywa odcedzić z oliwy, ostudzić. Jajka rozmieszać widelcem z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa wymieszać z jajeczną miksturą, wlać na patelnię z odrobiną oliwy i smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu (około 10-15 minut). Gdy wierzch się zetnie przewrócić na drugą stronę pomagając sobie dużym talerzem, na który możemy zsunąć tortillę z patelni.
Pokroić jak tort, podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłą ze świeżym pieczywem i czosnkowym majonezem aioli.
Przepis pochodzi z restauracji Carmona Tapas Bar. Tortilla ta została wybrana najlepszą w Warszawie podczas Pikniku Literackiego ?Fiesta w Hiszpanii? współorganizowanego przez Instytut Cervantesa.
Opinie
lolo
| #
KIEPSKIE W SMAKU I STRASZNIE SIĘ ROZPADA