Imbirowa lemoniada

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

60 ? 90 g świeżego korzenia imbiru,

2-3 łyżki cukru do smaku (wg mnie najlepszy będzie ciemnobrązowy, choć napój do zdjęcia zrobiłam z białym),

limonka albo cytryna,

kilka listków świeżej mięty,

lód (opcjonalnie),

około 1l wody (polecam gazowaną dla tych co lubią bąbelki).

Składniki:

Imbir oskrobać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Limonkę/cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok.

Starty imbir wymieszać z cukrem, startą skórką cytrynową oraz sokiem z cytryny. Wymieszać z wodą i odczekać kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić.

Przelać przez sitko do dzbanka albo do butelki. Schłodzić w lodówce. Podawać z miętą i z lodem.

Imbirowa lemoniada, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia