Imbirowa lemoniada
Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
60 ? 90 g świeżego korzenia imbiru,
2-3 łyżki cukru do smaku (wg mnie najlepszy będzie ciemnobrązowy, choć napój do zdjęcia zrobiłam z białym),
limonka albo cytryna,
kilka listków świeżej mięty,
lód (opcjonalnie),
około 1l wody (polecam gazowaną dla tych co lubią bąbelki).
Składniki:
Imbir oskrobać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Limonkę/cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Starty imbir wymieszać z cukrem, startą skórką cytrynową oraz sokiem z cytryny. Wymieszać z wodą i odczekać kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić.
Przelać przez sitko do dzbanka albo do butelki. Schłodzić w lodówce. Podawać z miętą i z lodem.
Imbirowa lemoniada,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje