Jagodzianki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 dag drożdży1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki mleka1/4 kostki masła20 dag jagódżółtkotłuszcz do blachyłyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, ciepłym mlekiem, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Jagody opłukać, wymieszać z połową cukru. Masło stopić. Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, przesiać mąkę. Wyrobić ciasto, dodać pod koniec wystudzone masło. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia (30 min). Z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki. Spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić kulki. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Żółtko rozrzedzić odrobiną wody, posmarować wierzch bułeczek. Posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 minut w temp. 180 st.C.

Jagodzianki, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia