Julskinka – szynka w cieście

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

1 surowa szynka wieprzowa (1.5 kg)sólDo marynowania:1 seler1 marchewka1 por1 cebulaoliwaSkorupka:4 jajka2 łyżki miodu2 łyżki musztardytarta bułka

PRZYGOTOWANIE:

Obierz i umyj warzywa, zetrzyj je na tarce. Wymieszaj z taką ilością oliwy, aby powstała gęsta masa. Posmaruj szynkę z każdej strony, włóż do dużego naczynia, przykryj i marynuj w lodówce 48 godzin. Usuń warzywa, a szynkę natrzyj solą. Włóż do brytfanny, wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Jeśli masz termometr do mięsa, wbij go w najgrubsze miejsce szynki i piecz, aż wskaże 65°C. Jeśli nie masz termometru, przyjmij, że czas pieczenia wynosi 1,5 godziny. Przygotuj skorupkę: wymieszaj wszystkie składniki z taką ilością tartej bułki, aby powstała masa o konsystencji miękkiego masła. Rozsmaruj na mięsie 15 minut przed końcem pieczenia, ew. narysuj nożem kratkę i udekoruj goździkami. Zwiększ temperaturę do 190°C, zapiecz. Odstaw na 10 minut, pokrój w plastry.

 

Julskinka - szynka w cieście, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia