Kalmary w tempurze

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

krążki kalmarów 250 gmaka, 1 szklankajajko, 1 sztukabardzo zimna woda, 1 szklankasol, do smakupieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kalmary myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy jajko, dodajemy bardzo zimną wodę, znów mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Nie należy za bardzo rozmiksować ciasta, małe grudki są dopuszczalne a nawet pożądane. Wrzucamy wszystkie krążki do ciasta i smażymy w małych ilościach na glebokim oleju ok 3-4 minuty, az dostaną złocistego koloru. Nie należy smażyć za długo, bo będą gumowate. Podajemy z cytryną na boku do pokropienia, sosem słodkim chilli lub sosem czosnkowym.

 

Kalmary w tempurze, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia