Karp pieczony

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

1 świeży karp (1,5 – 1,8 kg)

przyprawa do ryb

białe wytrawne wino

2,5 łyżki mąki pszennej

1 1/4 szklanki śmietany 22-proc.

1/3 szklanki startego żółtego sera

sól

Przygotowanie:

Sprawionego i umytego karpia natrzeć przyprawą do ryb, ułożyć w rynience i zalać winem, tak aby był namoczony do połowy, po czym szczelnie zawinąć folię i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie rybę wyjąć z zalewy, ułożyć w brytfannie i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180?C. Polać karpia śmietaną wymieszaną z mąką, posypać serem i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 200?C.

Karp pieczony, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.