Kluski kładzione z sosem pieczarkowym

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

1/2 l mleka2 jajkamąki tyle ile zabierze ciasto (2-3 szklanki)

Sos pieczarkowy wyborowy:40 dag pieczarek1 łyżka masła2 ząbki czosnkusól i pieprz1/2 szklanki białego półwytrawnego wina1/2 szklanki śmietanki 30-proc.

PRZYGOTOWANIE:

Zrób sos: pieczarki pokrój, podsmaż na maśle. Dodaj rozgnieciony czosnek i przyprawy, wlej wino. Duś przez chwilę, zdejmij z ognia i połącz ze śmietanką. Po dodaniu śmietany nie gotuj już sosu, tylko go podgrzej. Z mąki, jajek i mleka przygotuj dość twarde ciasto. Zagniataj je tak długo, aż zobaczysz, że na przekroju ma pęcherzyki powietrza. Ciasto nabieraj łyżką zanurzoną we wrzątku i kładź na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj przez 3 minuty, licząc od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową, podawaj z sosem pieczarkowym.

Zrób sos: pieczarki pokrój, podsmaż na maśle. Dodaj rozgnieciony czosnek i przyprawy, wlej wino. Duś przez chwilę, zdejmij z ognia i połącz ze śmietanką. Po dodaniu śmietany nie gotuj już sosu, tylko go podgrzej. Z mąki, jajek i mleka przygotuj dość twarde ciasto. Zagniataj je tak długo, aż zobaczysz, że na przekroju ma pęcherzyki powietrza. Ciasto nabieraj łyżką zanurzoną we wrzątku i kładź na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj przez 3 minuty, licząc od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową, podawaj z sosem pieczarkowym.

 

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia