Kotlety cielęce z kaparami
Składniki:
(dla czterech osób)
450 g kotletów cielęcych
sól i świeżo zmielony pieprz
1/4 szklanki mąki
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki przepłukanych kaparów
łyżka świeżego soku z cytryny
łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Kotlety wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej, rozbijamy tłuczkiem na ok 6 mm. Posypujemy solą i pieprzem.
Obtaczamy kotlety w mące, strzepując jej nadmiar. Jednorazowy przygotowujemy tylko tyle ile się zmieści na patelni, kotlety nie mogą się dotykać.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wkładamy kotlety i smażymy z obu stron, aż się przyrumienią. Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.
Na patelnie wlewamy bulion z kurczaka i gotujemy na ostrym ogniu, mieszając od dna, aż płyn lekko odparuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone kapary , sok z cytryny i natkę pietruszki. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę masła.
Cielęcinę polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje