Kotlety cielęce z kaparami

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

(dla czterech osób)

450 g kotletów cielęcych

sól i świeżo zmielony pieprz

1/4 szklanki mąki

2 łyżki masła

łyżka oliwy z oliwek

1/3 szklanki bulionu z kurczaka

2 łyżki przepłukanych kaparów

łyżka świeżego soku z cytryny

łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Kotlety wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej, rozbijamy tłuczkiem na ok 6 mm. Posypujemy solą i pieprzem.

Obtaczamy kotlety w mące, strzepując jej nadmiar. Jednorazowy przygotowujemy tylko tyle ile się zmieści na patelni, kotlety nie mogą się dotykać.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wkładamy kotlety i smażymy z obu stron, aż się przyrumienią. Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.

Na patelnie wlewamy bulion z kurczaka i gotujemy na ostrym ogniu, mieszając od dna, aż płyn lekko odparuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone kapary , sok z cytryny i natkę pietruszki. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę masła.

Cielęcinę polewamy sosem i natychmiast podajemy.

 

Kotlety cielęce z kaparami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia