Krem z cebuli

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

25 g masła
200 ml wina
2 ząbki czosnku
1 kg cebuli
2 średniego rozmiaru ziemniaki
1 l bulionu drobiowego (jak nie mamy lub nam się nie chce robić- kostka rosołowa)
1 pęczek szczypiorku
śmietan 18%
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzane masło. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Dodać cebulę posolić i zeszklić na maśle. W miarę smażenia podlewać winem. Ważne by nie dopuścić do zrumienienia cebuli. Zalewamy cebulę bulionem i dodajemy drobno pokrojonego ziemniaka. Do gotującego się wywaru wrzucamy 2/3 pęczka szczypiorku (reszty użyjemy do dekoracji) związanego za pomocą jednego źdźbła. Gdy zupa będzie gotowa, odławiamy szczypiorek, doprawiamy wg. smaku i blenderem miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i chrupiącą bagietką. Polecam na panujące za oknem mrozy idealnie syci i rozgrzewa:)

 

Krem z cebuli, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia