Krem z dyni

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

70 dag dyni,

1 cebula,

2 łyżki masła,

1 kostka rosołowa,

1 łyżeczka mielonego imbiru,

3 łyżki śmietany 18%,

sól i pieprz.

szczypior.

Wykonanie:

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę drobno siekamy.

W dużym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę, dusimy kilka chwil, dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy razem przez 2-3 minuty.

Kostkę rosołową rozpuszczamy w pół litra wrzącej wody. Tak przygotowany wywar dolewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Dodajemy imbir, przyprawiamy do smaku solą oraz i gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.

Gotową zupę lekko studzimy, a następnie miksujemy w malakserze. Dodajemy śmietanę, znowu krótko miksujemy, przelewamy z powrotem do garnka i chwilę podgrzewamy.

 

Krem z dyni, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia