Krem z dyni
Składniki:
70 dag dyni,
1 cebula,
2 łyżki masła,
1 kostka rosołowa,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
3 łyżki śmietany 18%,
sól i pieprz.
szczypior.
Wykonanie:
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę drobno siekamy.
W dużym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę, dusimy kilka chwil, dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy razem przez 2-3 minuty.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w pół litra wrzącej wody. Tak przygotowany wywar dolewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Dodajemy imbir, przyprawiamy do smaku solą oraz i gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
Gotową zupę lekko studzimy, a następnie miksujemy w malakserze. Dodajemy śmietanę, znowu krótko miksujemy, przelewamy z powrotem do garnka i chwilę podgrzewamy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje