Krewetki na czarnym ryżu

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

250 g krewetek100 g czarnego ryżusok z limonki2 łyżki cukru2 ząbki czosnkumały korzeń imbiru (ok. 4 cm)2 szt. ostrej papryczki2 łyżki soku z limonki4 łyżki sosu rybny4 łyżki wody

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg. instrukcji z opakowania. W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekane stre papryczki, starty imbir, dwa wyciśnięte ząbki czosnku, sos rybny, sok z limonki,cukier i cztery łyżki wody dobrze wymieszać aż cukier się rozpuści.

Gdy ryż jest gotowy odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Krewetki do gotować przez 5 min. w wodzie z wyciśniętym sokiem z połówki limonki. Ugotowane krewetki ułożyć na ryżu, polać sosem.

Krewetki na czarnym ryżu, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia