Krewetki z mlekiem kokosowym

Czas: do 30 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:
1 kg surowych krewetek
2 szalotki
kawałek korzenia imbiru o długości 3 cm
2 łyżki masła
150 ml wytrawnego białego wina
150 ml kremowej śmietanki
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
kilka gałązek świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki płuczemy i obieramy ze skorupek. Ostrym nożykiem przecinamy grzbiety krewetek i usuwamy czarną „żyłkę”. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy 2 minuty, po czym dolewamy śmietankę. Doprawiam solą i pieprzem wg. smaku. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy imbir, krewetki i mleko kokosowe. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze minutę, po czym przekładamy na półmisek i posypujemy umytymi listkami kolendry.
Krewetki z mlekiem kokosowym, 5.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia