Krokiety z orzechami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

50 dag gotowanych ziemniaków (należy wybrać takie, które mają zwięzły miąższ)

10 dag wyłuskanych orzechów włoskich

cebula

łyżka tartej bułki

łyżka masła

2 jajka

łyżka drobno posiekanej natki

pieprz i sól

tarta bułka lub płatki migdałowe do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrać i drobno posiekać cebulę, przesmażyć ją na maśle razem z posiekaną natką i łyżką tartej bułki. Obrane i przestudzone ziemniaki przepuścić razem z orzechami włoskimi przez maszynkę do mięsa, dodać cebulę, natkę i jajko. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy ulepić małe wałeczki, otaczać je najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w tartej bułce lub migdałach. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Krokiety są doskonałe z sałatką, jako oddzielne danie. Można je także podawać jako dodatek do czerwonego barszczu i wigilijnej kapusty z grzybami.

Krokiety z orzechami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia