Kulki rybne w galaerecie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

kg ryby (karp, szczupak, sandacz)5 cebul10 sztuk migdałów (posiekanych)2 jajkałyżka bułki tartejłyżka cukru3 marchewki2 łyżeczki jagód jałowca4 liście laurowe1 dag żelatynysól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę sprawić, odciąć głowę, zdjąć skórę i wyjąć ości. Cebule obrać. Mięso ryby zemleć wraz z 2 cebulami i migdałami. Do masy dodać jajka, bułkę, cukier, sól i pieprz, wyrobić. Z masy formować kulki.

Zagotować 1 l osolonej wody z pokrojonymi marchewkami i pokrojonymi w krążki pozostałymi cebulami, jałowcem i liśćmi laurowymi. Włożyć kulki, gotować na małym ogniu 1 godz. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Wyjąć rybę, wywar przestudzić, połączyć z żelatyną. Kulki wyłożyć na talerz, zalać galaretą, pozostawić, aż się zetnie.

Kulki rybne w galaerecie, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia