Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 duży kurczak (o wadze 1,5kg)około 30 ząbków czosnku150 ml bulionu drobiowego150 ml białego wina100 g masłaświeże zioła: natka pietruszki, tymianek, szczypiorekskórka starta z 1 cytrynysólświeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. Czas pieczenia obliczamy znając jego wagę. Na każde 0,5 kg przeznaczamy ok. 20 minut i na koniec dodajemy dodatkowe 20 minut. Około 5 ząbków czosnku przekroić w pół i razem z gałązką tymianku, natką pietruszki, połową skórki startej z cytryny i 40 g masła nadziać nimi kurczaka. Doprawić od środka solą i pieprzem. Następnie związać nogi kurczaka. Resztę masła utrzeć razem z posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku, resztą skórki z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Palcami rozsmarować masło ziołowe na większych częściach kurczaka. Włożyć kurczaka do brytfanny razem z pozostałą ilością czosnku i piec według podanej wskazówki, przewracając go co 20 minut i polewając dodatkowo bulionem, winem i sosem z pieczenia. Kiedy kurczak będzie gotowy, podzielić go na odpowiednie kawałki, wyłożyć na talerze i polać pozostałym sosem.

Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia