Kurczak po kongijsku

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

1 kurczak (1.5 kg)4 łyżki sklarowanego masła śmietankowego1/2 szklanki miękkiego masła orzechowego1/4 szklanki majonezu1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych3 strąki zielonej paprykiolej do smażeniasól

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka umyj, przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa, odetnij udka i poprzekrawaj je w miejscu zgięcia. Każdą porcję posól, posmaruj stopionym masłem śmietankowym i ułóż (piersi – skórą do dołu) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Piecz 30 minut w 170°C, po czym odwróć. Gdy kurczak będzie się piekł, z majonezu i masła orzechowego utrzyj gładki sos. Rozsmaruj go na kawałkach podpieczonego już mięsa, piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij brytfannę z piekarnika i posyp kurczaka posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Strąki papryki wrzuć na 5 minut do wrzątku, po czym wyjmij i przelej lodowatą wodą. Następnie obierz je ze skórki, przekrój, usuwając gniazda nasienne, osusz i pokrój w paski o szerokości 2,5 cm. Włóż je na rozgrzany na patelni olej i smaż, mieszając, aż staną się ciemnobrązowe. Upieczone mięso przełóż na półmisek, udekoruj paskami papryki. Podawaj z żółtym ryżem (ugotowanym z dodatkiem szafranu lub kurkumy).

 

Kurczak po kongijsku, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia