Kurczak w parmezanie z penne i brokułami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz2 duże jajka? szklanki drobno startego parmezanu? szklanki bułki tartej1 ? kg piersi kurczaka1 ? szklanki sosu pomidorowego120 gram mozzarelli light, rozdrobnionej230 gram penne rigate lub innego krótkiego makaronu280 gram mrożonych różyczek brokułów, rozmrożonych1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Duży garnek napełnić wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. W średniej misce ubić jajka. W drugiej misce wymieszać parmezan z bułką tartą. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Kurczaka zamoczyć w jaku, później w parmezanie z bułką. Smażyć po kilka minut z obu stron na złoty kolor.Piekarnik nagrzać do 230 st. C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozlać 1 szklankę sosu pomidorowego, położyć na tym kurczaka i polać pozostałym sosem, na wierzchu położyć mozzarelle. Piec 15- 20 minut, do momentu, aż ser się rozpuści.W międzyczasie gotować makaron we wrzącej wodzie, aż będzie al dente, pod koniec gotowania dorzucić na 30 sekund brokuły. Zostawić ? szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić. Makaron i brokuły wrzucić z powrotem do garnka, dodać pozostały olej oraz parmezan i delikatnie gotować dodając stopniowo wodę z gotowania makaronu.Podawać kurczaka z penne z brokułami.

Twoja opinia