Kurczak z rozmarynem

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 nogi od kurczaka3-4 łyżki oliwy z oliwek20 ząbków czosnkukilka gałązek świeżego rozmarynu6 szalotek (opcjonalnie)1 ostra papryczka1 lampka białego wytrawnego wina4 limonki lub małe cytryny1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać całe ząbki czosnku i gałązki rozmarynu, smażyć je przez ok. 2-3 minuty. Szalotki obrać, poprzekrajać na pół i dorzucić na patelnię. Smażyć minutę, po czym zmniejszyć ogień i po chwili zdjąć patelnię z ognia. Kurczaka obsypać solą i pieprzem. Pastelnię ponowinie postawić na ogniu i smażyć kurczaka przez 3-4 minuty, obrócić i smażyć dalej przez kolejne 3-4 minuty. Ostrą papryczkę posiekać, dodać do mięsa i smażyć, aż mięso uzyska złocisty kolor. Całość zalać lampką białego wina. Dusić tak długo, aż przynajmniej 1/2 płynu odparuje. Zalać bulionem i dusić jeszcze przez jakiś czas, aż połowa płynu odparuje. Kurczaka wyłożyć na talerze wraz z odrobiną sosu, przyozdobić świeżym rozmarynem i limonkami.

Kurczak z rozmarynem, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.